Bieten pulp brok.
Analyse: ruw eiwit 8.8% ruw vet 0.8%, ruwe celstof 18%, ruwe as 7.2%, suiker 7.3%.
Bietenpulp is een restproduct van suikerbereiding uit suikerbieten. Paarden vinden bietenpulp meestal erg lekker omdat de perspulp nog een beetje suiker bevat. Het eiwitgehalte in bietenpulp is vrij laag en het calciumgehalte hoog.
Het bijzondere van bietenpulp is dat het pectine bevat, een bepaalde vezel. Pectine is een complex koolhydraat dat de enzymen in de dunne darm niet kunnen verteren, maar de bacteriën in de blinde darm kunnen deze snel en gemakkelijk afbreken. Dit type vezel stimuleert de groei van de zogenaamde goede bacteriën. Voor paarden met een slechte darmflora (alle bacteriën in de darm) kan het dus een prima aanvulling op het rantsoen zijn. Tevens heeft het een hoog vezel gehalte wat de darmwerking stimuleert en bijv sport paarden van extra vezels kan voorzien na intensieve training of wedstrijd.
Ook insuline resistente paarden zijn gebaadt bij een kleine gift bietenpulp per dag. het geeft de suikers langzaam af waardoor het helpt de bloedsuiker spiegel te balanceren. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de ‘ouderwetse’ bietenpulp en haar modernere tegenhanger; – de ouderwetse pulp bevat melasse in het geval van insuline resistente/hoefbevangen paarden is het voeren van melasse absoluut niet gewenst. – de ontsuikerde en gemicroniseerde varianten zijn gegarandeerd veilig te voeren aan insuline resistente paarden vanwege het lage suikerpercentage.
Bietenpulp heeft bij een aantal mensen een slechte naam gekregen doordat het in gedroogde vorm veel ellende kan veroorzaken. Gedroogde bietenpulp neemt veel water op en het doet dat in korte tijd. Al tijdens het kauwen zwelt bij de paarden de bietenpulp en na het doorslikken kan het in de slokdarm verstoppen. Een slokdarmverstopping moet snel verholpen worden en dit is niet altijd eenvoudig. Droge bietenpulp aan paarden mag dus nooit gevoerd worden.
Aan paarden kun je bietenpulp het beste voeren door het eerst met een ruime hoeveelheid water te weken, ongeveer 5 liter water voor 1kg droge pulp. Laat de natgemaakte pulp minimaal 3 (dit kan iets verkort worden door in heet water te weken) maar niet langer dan 12 uur staan om te voorkomen dat het bederft en onsmakelijk wordt voor het paard. Als een paard aan bietenpulp gewend is, mag een paard 1-2kg (droge) bietenpulp per dag hebben.
LET OP Bietenpulp is geen volledige voeding. Indien dit als enige voer middel naast voldoende hooi gegeven wordt, dient er een goed vitaminen / mineralen supplement bij gegeven te worden.
Verkrijgbaar per kg of per 20 kg zak